Počistili smo 1,7ha travnika v Halozah

ZRSVN Monika P_mobi (14)

V soboto, 18. februarja 2017, smo v okviru projekta LIFE TO GRASSLANDS (Življenje traviščem) izvedli prvo prostovoljno akcijo čiščenja zaraščajočih suhih travišč na območju Haloz. Štirinajst parov pridnih rok je v štirih urah odstranilo zarast v začetni fazi na okoli 1,7 ha velikem ekstenzivnem pašniku v Skorišnjaku, južno od Zgornjega Leskovca (občina Videm pri Ptuju).

Akcija se je začela v meglenem jutru, a se prisotni kljub temu niso dali motiti. Jutranji prigrizek pred delom – to je menda v Halozah nekaj običajnega – je le še povečal delovno vnemo in dobro voljo udeležencev. Kmalu zatem, ko smo se z motorkami, škarjami in kosilnico zapodili v haloško strmino je bilo treba sleči vrhnja oblačila. Poleg »notranjega« gretja so nas do konca akcije greli sončni žarki, ki so se upirali v južno pobočje travišča in že dišali po pomladi. Delo smo si razdelili – moški so večinoma vihteli motorne žage in kosili, ženske pa smo z velikimi škarjami odstranjevale manjše grme in pospravljale požagano grmovje in drevje na kupe. Delo je potekalo v sproščenem vzdušju.

Akcija se je zaključila s kosilom (izvrstnim bogračem iz lokalne gostilne in gibanico), kar tam na prostem pod strmino, kjer smo zelo zadovoljni pogledovali proti počiščenemu hribu. Organizatorji pa so bili veseli najboljšega plačila, ki ga človek lahko dobi – zadovoljni izraz na obrazu lastnika in občutek, da si pomagal nekomu, ki si to zasluži.

Na tej prvi akciji so sodelovali domačini iz Haloz in sodelavci na projektu iz KGZ Zavod Ptuj, PRJ Halo ter Zavoda RS za varstvo narave. V projektu načrtujemo še pet prostovoljnih akcijah čiščenja zarasti na suhih traviščih na območju Haloz, želimo pa si še več obiska s strani domačinov. Naslednja priložnost za druženje bo že to jesen.

2_v akciji 20170203_094650pop4_po akcijiZRSVN Monika P_mobi (56)ZRSVN Monika P (8)3_po akciji