Prostovoljna akcija na Volovici

Prostovoljna akcija na Volovici

V soboto, 24. septembra 2016, se je izvedla že 7. tradicionalna prostovoljna akcija čiščenja zaraščajočih travišč (planj) na območju Pohorja, natančneje na traviščih Volovice, ki se nahajajo zahodno od Rogle. Akcijo so organizirali Zavod RS za varstvo narave, Občina Zreče, Sklad za naravo Pohorje, Občina Mislinja ter Zavod za gozdove Slovenije, akcija pa je bila izvedena v okviru projekta LIFE Življenje traviščem (LIFE TO GRASSLANDS). Na akciji so sodelovali tako posamezniki kot člani različnih prostovoljnih organizacij oz. združenj (planinska društva, gasilsko društvo itd.)

Po uvodnih besedah predstavnika Občine Zreče Štefana Posiloviča in vodje projekta Življenje traviščem dr. Nike Debeljak Šabec se je nekaj manj kot 40 udeležencev akcije porazdelilo na manjše skupine in pričeli so z delom. Z območja travišč so pospravili sečne ostanke (veje, posamezni manjši kosi debel), ki so ostali po lanskoletni sečnji zaraščajočih površin na območju Volovice. Sečne ostanke so zložili v gozdni rob ali pa na kupe, ki so jih kasneje s pomočjo traktorja odpeljali izven območja travišč. Delo je tako kot vedno potekalo v sproščenem vzdušju in verjetno je tudi zato več kot polovica udeležencev letošnje akcije sodelovala že drugič, nekateri pa celo na vseh dosedanjih akcijah.

Po izvedbi čiščenja je sledila malica na Rogli, kjer so udeleženci akcije v spomin prejeli majice Sklada za naravo Pohorja. Sledilo je še skupno fotografiranje in slovo s pričakovanjem po vnovičnem druženju že v naslednjem letu.

IMG_1203   IMG_20160924_105812