Na kmetiji Kavšek je potekala delavnica prikaza obrezovanja visokodebelnih dreves

prikaz obrezovanja dreves

V sadovnjaku na kmetiji Kavšek (po domače Pikl) v Škofji Riži, je bila dne 10.4.2018, izvedena delavnica predstavitve rezi visokodebelnih sadnih dreves in 1. prostovoljna akcija sajenja starih sort sadnega drevja pod strokovnim vodstvom Srečka Rajh, KGZ Ptuj.

V prvem delu delavnice je bil izveden praktični prikaz rezi visokodebelnih dreves. Ob prikazu rezi treh sadnih dreves je bil izpostavljen pomen pravilne nege dreves za njihovo uspešno rast in obilnejšo rodnost, z odgovori na vprašanja kmetov pa so bile podane tudi konkretne informacije za ustrezno vzdrževanje visokodebelnega sadovnjaka.

2018_04_10_KUM_4. delavnica rezi in 1. prostovoljna akcija sajenja SD_Škofja Riža (31)

2018_04_10_KUM_4. delavnica rezi in 1. prostovoljna akcija sajenja SD_Škofja Riža (4)

 

 

 

 

V druge delu delavnice je bil izveden prikaz pravilnega sajenja starih sort sadnega drevja. O pomenu izbire lokacije, pripravi sadilne jame in sadike je bilo izvedeno sajenje in nameščanje zaščitne opreme. Ker pa je bil namen delavnice tudi, da se udeleženci v praksi preizkusijo v sadnji sadik, smo nato pod strokovnim vodstvom posadili še osem sadik.

2018_04_10_KUM_4. delavnica rezi in 1. prostovoljna akcija sajenja SD_Škofja Riža (35)

2018_04_10_KUM_4. delavnica rezi in 1. prostovoljna akcija sajenja SD_Škofja Riža (92)

 

 

 

 

Po odzivih udeležencev ugotavljamo, da je bila 1. prostovoljna akcija sajenja starih sort sadnega drevja izjemno poučna in pomembna za izobraževanje kmetov o pravilnih ukrepih, ki jih je potrebno upoštevati pri sadji sadik in so ključnega pomena za uspešno rast dreves.