Deževna 9. tradicionalna prostovoljna akcija čiščenja zaraščajočih travišč na Pohorju

Deževna 9. tradicionalna prostovoljna akcija čiščenja zaraščajočih travišč na Pohorju

Sobotni dan je bil namenjen izvedbi tradicionalni prostovoljni akciji čiščenja zaraščajočih travišč – planj na Pohorju. Akcije se je kljub slabemu vremenu (občasno rosenje, močnejšega dežja ni bilo) udeležilo okoli 40 udeležencev.

Že 9. prostovoljna akcija čiščenja pohorskih planj je bila izvedena v soorganizaciji Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave, Občine Zreče, Občine Mislinja, podjetja Unitur d.o.o. in Zavoda za gozdove Slovenije. Po uvodnem pozdravu direktorja Zavoda RS za varstvo narave mag. Tea Hrvoja Oršaniča, vodje projekta LIFE TO GRASSLANDS dr. Nike Debeljak Šabec in lokalnega koordinatorja za podobmočje Pohorja dr. Jurija Guliča, so se pričele odvijati aktivnosti na terenu (pobiranje vejevja in ostankov korenin s travišč). Prostovoljna akcija se je zaradi napovedi močnejšega dežja v popoldanskih urah zaključila nekje med 11. in 12. uro (odvisno od vztrajnosti udeležencev same akcije). Po delu na terenu je sledila malica in druženje v prostorih Picerije Planja na Rogli.

Prostovoljna akcija je bila tudi uspešna, saj se je s travišč s pomočjo traktorjev izvozilo okoli 20 traktorskih prikolic vejevja oz. ostankov korenin. Traktorje s prikolicami so prostovoljno upravljali člani Pašne skupnosti Rogla, ki so prispevali pomemben delež k izvedbi akcije.