Prikaz rezi visokodebelnih dreves v Halozah

Cirkualne_Monika Podgorelec (1)

Rast in razvoj sadnih dreves je v veliki meri odvisna od pravilnega vzdrževanja. En od ključnih ukrepov je obrezovanje, saj tako rastline v mladosti oblikujemo, kasneje pa z njim skrbimo za rodnost dreves. V minulih dveh letih so kmetije vključene v projekt LIFE TO GRASSLANDS prejele in na suhih traviščih posadile projektne sadike visokodebelnih sadnih vrst. V želji po ustrezni skrbi za sadike smo dne 29. 2. 2020 organizirali delavnico vzgojne rezi visokodebelnih dreves in drugih opravil v travniškem sadovnjaku. Skupaj s projektnimi partnerji smo delavnico izvedli na dveh lokacijah. Na Kmetiji Vovk v Starem Gradu pri Makolah in na kmetiji Črnivec (po domače Ergečovih) v Brezovcu pri Cirkulanah. Vabilu na delavnico se je odzvalo čez 70 znanja željnih interesentov. Strokoven prikaz rezi dreves s poučno razlago nam je podal direktor Zavoda jabolko, gospod Janez Gačnik.

Najprej nam je gospod Gačnik povedal nekaj zanimivost o starih slovenskih sortah dreves. Značilnost visokodebelnih dreves je ta, do so cepljena na bujno podlago – sejanec. To pomeni, da bodo ta drevesa visoka v rasti in zahtevajo veliko prostora.

Pri gojitveni rezi mlade rastline je pomembno odstranitev vseh vej do višine 1,5 m ali če bomo pasli živino, do 2 m. Želimo si le 1 vrh in 3 do 4 spodnje veje, katere so lepo razporejene po deblu in so si enakovredne po debelini. Opazujemo in režemo tako, da je vsaka veja v svoji strani. Te veje prikrajšamo na tretjini njihove dolžine in vedno krajšamo na spodnji brst. Tako bo veja lepo odgnala navzdol, da krošnjo čim lepše razpremo.

Sledil je še prikaz obrezovanje starih visokodebelnih dreves. Po besedah Gačnika, rez starih dreves izvajamo na nekaj let. Pomembno pri rezi teh dreves je odstranjevanje bohotivk, vej katere rastejo preveč navpično, vej, ki se prekrivajo in nujno odstranjevanje zunanjih parazitov kot je bela omela. Pazimo, da ne naredimo prevelikih ran s samo rezjo. Nastale rane temu primerno zaščitimo s cepilno smolo.

Udeleženci so tekom celotne delavnice vestno poslušali in postavljali številna vprašanja. To nas navdaja z optimizmom, da bodo rezultati tega projekta kmalu vidni tudi na cvetočih travniških sadovnjakih v Halozah.

Spodaj si lahko ogledate nekaj foto utrinkov z delavnice.

.