Poletni tabor Cvetnik na Gorjancih je navdušil udeležence

Poletni tabor Cvetnik_21

Od nedelje, 5. julija do srede, 8. julija 2020 je bilo pri Miklavžu na Gorjancih, kjer je potekal poletni tabor Cvetnik, veselo in razigrano, poučno in nasmejano, polno veselja in lepih dogodivščin.

S spodbujanjem sodelovanja v lokalni skupnosti in v želji, da bolje spoznajo okolico domačega kraja, so organizatorji k sodelovanju povabili učence 6. do 8. razreda osnovnih šol Brusnice in Stopiče. Taboriščniki so spali v Domu na Miklavžu, kjer so odlično jedli in od koder so skupaj z naravovarstvenikoma Moniko in Matejem dva dni raziskovali posebnosti ovršnega dela Gorjancev. Spoznali so, da se sredi prostranih bukovih gozdov skrivajo naravni in kulturni biseri v obliki pestrih travnikov, pragozda, globokih povirnih dolin Pendirjevke in Kobile, ruševin naselij iz rimskih časov in še in še. V sončnem, a malo hladnejšem dnevu, so osvojili tudi Trdinov vrh in si v večernem času pripravili pravo taborniško večerjo. Hrenovke in kruh so si popekli kar na taborniškem ognju, kar je bilo po besedah vseh udeleženih nepozabno doživetje, k čemur pa je še dodatno prispevalo brenkanje na kitaro in petje. V zadnjem skupnem dopoldnevu so srečali tudi medveda, a na srečo le na steni sobe Lovske družine Orehovica, kjer visi medvedova koža. Z lovcem so se podali tudi do preže in od njega izvedeli veliko zanimivih informacij. Poleg ostalih aktivnosti je bilo dovolj časa tudi za obilo druženja ob raznovrstnih igrah na nogometnem igrišču pri Miklavžu.

Tabor je dobil ime po bajki Cvetnik iz zbirke Bajke in povesti o Gorjancih, ki jo je napisal Janez Trdina. V njej je zapisal: »Kdor nosi tak cvet s seboj, ne obhaja ga nobena jeza in nobena žalost, ne premaga ga noben sovražnik…« Udeleženci poletnega tabora Cvetnik so si nabrali moči, se naužili lepot narave in s sabo zadovoljni v srcu, v dolino odnesli cvet, ki jih bo spremljal za vse življenje – bogastvo novih izkušenj, znanj in doživetij.

Tabor so organizirali Zavod RS za varstvo narave, Društvo Gorjanske košenice in Društvo prijateljev mladine Mojca in je potekal v okviru projekta Ohranjanje in upravljanje suhih travišč v vzhodni Slovenij. Projekt se izvaja s prispevkom Life narava in biodiverziteta, finančnega instrumenta Evropske skupnosti in sofinanciranjem Ministrstva za okolje in prostor RS.